Pas op voor spookfacturen van NL Domein Host

22 maart 2018 • Femke van Gemert
Er zijn weer klanten van Zoso die een factuur krijgen van NL Domein Host. Niet betalen! Het betreft een zogenaamde spookfactuur. Wat speelt en wat moet je weten?

Wat is een spookfactuur of spooknota?

Een spookfactuur is een factuur voor nooit geleverde diensten of producten. Een oplichter stuurt je een factuur voor een relatief klein bedrag, in de hoop dat je door drukte en onwetendheid die factuur gewoon betaalt.

Wat speelt op dit moment (weer)?

Een aantal klanten van Zoso en MijnRetail (en ook andere ondernemers uiteraard) krijgen momenteel van NL Domein Host een factuur. Zij vragen € 179,70 voor domeinnaamregistratie in 2018 en 2019.

Een domeinnaam is een unieke naam op internet; úw naam, úw website-adres. Die domeinnaam moet ergens geregistreerd staan. Maar niet bij NL Domein Host! 


Zoso-tip. Let op! Betaal deze factuur niet! Zoso-klanten en MijnRetail.nl-klanten hebben nooit hun domeinnaam bij NL Domein Host geregistreerd.


Er zijn meer fraudeurs actief

Er zijn meer dieven op het dievenpad. Zo circuleren er spookfacturen van Fairexpo, Office Software Online en European Business Number (EBN). Meer voorbeelden en actualiteiten vind je op de website van Fraudehelpdesk.nl

Soms is de spookfactuur een offerte

Een spookfactuur lijkt in alles op een factuur. Maar als je de kleine lettertjes leest, blijkt het soms om een aanbod te gaan. Door te betalen, bevestig je de opdracht en loop je het gevaar voor een lange tijd aan een overeenkomt gebonden te zijn. Oppassen dus.

Dus wat doe je (niet) als je een spookfactuur ontvangt?

  • Betaal niet.
  • Onderteken niets.
  • Bel géén 0900-nummer.
  • Vraag eventueel schriftelijk of via e-mail om opheldering.
  • Stop de spookfactuur in de versnipperaar.

Zoso-tip. Regelmatig staat op de spooknota een 0900-informatienummer dat je kunt bellen. Bel dat niet. Je wordt extra lang aan de lijn gehouden tegen hoge kosten.


Als je slachtoffer bent

Ben jij slachtoffer, hou je dan aan de volgende stappen:

  1. Ongeldige factuur ontvangen
    Betaal niet - zie verder hierboven.
  2. De fraudeur kan bewijzen dat je een handtekening hebt gezet, telefonisch ‘ja’ hebt gezegd of een overeenkomst bent aangegaan door geld over te maken.
    Stuur een brief waarin je stelt dat je misleid bent omdat het helemaal niet duidelijk was dat je een aanbod werd gedaan voor het aangaan van een overeenkomst. Soms kun je stellen dat de fraudeur een ‘wanprestatie’ heeft geleverd, omdat die niet heeft gedaan wat die volgens de ‘overeenkomst’ had behoren te doen.
  3. Helpt dit nog steeds niet, dan kun je je verweren door aan te geven dat er sprake is van bedrog of dwaling. Je hebt weliswaar ergens ‘ja’ tegen gezegd, maar de tegenprestatie is totaal iets anders dan wat je dacht dat het zou zijn.
  4. Schakel de rechtsbijstand in.
    Zie ook niet op tegen een gang naar de rechter. De praktijk wijst uit dat deze vaak korte metten maken met dit soort fraudeurs.
  5. Als je al betaald hebt.
    Als er door de fraudeur geïncasseerd is, dan kun je het bedrag storneren. Heb je zelf geld overgemaakt, dan kan dat niet. Zet eventuele doorlopende betalingen onmiddellijk stop.
  6. Meld de fraude sowieso aan bij Fraudehelpdesk.nl.

Zoso-tip. Pas voor spookfacturen van NL Domein Host die op dit moment in Nederland circuleren. Betaal niet en bel ze niet. Zoek eventueel hulp bij je rechtsbijstandsverzekering en bij Fraudehelpdesk.nl.