Een langzame website? Maak hem sneller
Hoe snel moet mijn website zijn?
Kort gezegd: snel! Want websitebezoekers zijn verwend en internet is een vluchtig medium. Mensen surfen website naar website en zijn behoorlijk verwend. Ze zijn ongeduldig en willen snel vinden wat ze zoeken. Bij een website die te langzaam inlaad, klikken de websitebezoekers snel weg én dat is slecht voor de conversie.
Website-usability-goeroe Jacob Nielsen heeft veel onderzoek gedaan naar o.a. gebruikersvriendelijkheid van websites. Tot een laadtijd van één seconde heeft de gebruiker het gevoel dat de website snel is. Boven de 10 seconden ontstaan er problemen. Het duurt te lang, mensen denken dat de website niet werkt, enz. Zij klikken weg.
Zoso-tip. Een laadtijd van 1 tot 3 seconden moet zeker haalbaar zijn en Zoso adviseert om er alles aan te doen dit te realiseren.
Hoe snel is mijn website eigenlijk?
Check van tijd de snelheid van je website. Dat kan met verschillende tools zoals:
- Dotcom-Monitor speedtest op 20+ locaties wereldwijd
- PageSpeed Insight van Google;
- Pingdom Website Speed Test; of
- GTmetrix
Deze testtools lijken allemaal veel op elkaar. Sommige laten zien hoe snel de homepage en alle andere pagina’s worden ingeladen en waar zich welke problemen voordoen. Dotcom-Monitor controleerd je website zelfs op 20+ verschillende locaties wereldwijd. Er worden óók suggesties gedaan voor het verbeteren van de snelheid, maar dat wordt vaak al heel technisch. Javascript en/of stylesheets samenvoegen en code comprimeren kun je beter aan de experts overlaten.
Wat kun je zelf doen om de snelheid te verhogen?
Je kunt best wel wat zelf doen…
- Test de snelheid. En stap met de resultaten naar je websitebeheerder. Bespreek de resultaten en vraag wat er moet gebeuren om de resultaten te verbeteren. Ben je doe-het-zelver, dan zal je uiteraard zelf aan de slag moeten.
- Het hostingbedrijf. Kies een goed hostingbedrijf, want de server waar jouw website staat moet snel genoeg zijn.
- Cache. Zorg ervoor dat de website gecachet kan worden (browser chaching).
- Doe alleen wat nodig is. Sommige zaken die je makkelijk aan je website toevoegt gaan sterk ten koste van de snelheid. Denk aan deelbuttons voor bijv. Facebook en programma’s om de statistieken te meten (Google Analytics). Voeg daarom uitsluitende die zaken toe die je echt nodig acht.
- Gebruik kleine afbeeldingen. Met de huidige generatie digitale camera’s en smartphones maak je al snel grote foto’s. Om op je website te gebruiken is dat helemaal niet nodig. Dat geldt ook voor de stockfoto’s die je downloadt.
Zoso-tip. Gebruik afbeeldingen op je website met een resolutie van ca. 850 x 450 pixels. JPG-afbeeldingen zijn door de regel wat kleiner dan PNG-bestanden.
Wordpress-site?
Maak je gebruik van een Wordpress-site? Hou je dan aan deze tips:
- Gebruik altijd de laatste Wordpress-versie.
- Update regelmatig de plug-ins die je gebruikt.
- Beperk het aantal plug-ins.
- Zet browser caching aan, maar daar heb je wel weer een plug-in voor nodig.
Zoso-tip. Gebruik de plug-in W3 Total Cache om browser caching aan te zetten en je Wordpress-site te verbeteren.
MijnRetail? Maak je niet druk!
De ontwikkelaars van MijnRetail zijn altijd bezig om het MijnRetail-platform qua snelheid te optimaliseren. Zo blijven de MijnRetail-websites altijd optimaal presteren. Zowel op gewone computerschermen als op smartphones en tablets.
Zoso-tip. Meet van tijd tot tijd de snelheid van je website en overleg met je websitebeheerder hoe de snelheid te optimaliseren is. Zoso helpt je graag hiermee verder.