Website laten maken? Kies voor de scrum-methode!

23 juni 2017 • Dick van Lieshout
Veel ondernemers die een nieuwe website laten maken, worden op een of ander tijdstip teleurgesteld. Het wordt allemaal duurder en het duurt allemaal langer dan gedacht. Heb jij een nieuwe website nodig? Voorkom dit soort gedoe dan en kies voor een websitebouwer die werkt met scrum.

De oude manier

De theorie… Je wilt een nieuwe website en je schrijft een plan met alle wensen en eisen. Je bepaalt een datum dat de website gereed moet zijn en gaat op zoek naar een partij die het gaat uitvoeren. Je vindt iemand en denkt goede afspraken te hebben gemaakt. Maar wat is dan vaak het resultaat?

…en de praktijk. Het is allemaal duurder geworden dan verwacht. Jouw wensen blijken toch moeilijker realiseerbaar dan in eerste instantie gedacht en door voortschrijdend inzicht heb je je eigen eisen bijgesteld. Door al deze zaken ontstaat er gedoe over de deadline en je begint te twijfelen over de kwaliteit van de uitvoerder. Tijdens nagenoeg elk gesprek ontstaat er bovendien discussie over wat er precies wel en niet binnen de scope van het project valt.


Zoso-Tip. Te laat, over budget, onenigheid … Dat wil je toch niet? Scrum is hier de oplossing voor.


De oplossing: Scrum!

Scrum is een flexibele manier om (software)producten te maken. Er wordt gewerkt in multidisciplinaire teams die in korte periodes met een vaste lengte van 1 tot 4 weken werkende (software) producten opleveren. We noemen dit sprints.

Scrum is een term die afkomstig is uit de rugbysport. Bij een scrum probeert een team samen een doel te bereiken en de wedstrijd te winnen. Samenwerking is heel belangrijk en men moet snel kunnen inspelen op veranderende omstandigheden.

Wanneer kiezen voor websitebouwer met scrum?

Wil je een eenvoudige (Wordpress) website om te bloggen of iets dergelijks? Dat kun je het best terecht bij een Wordpress-bouwer. Wil je een website die al iets meer kan, kies dan voor een websiteontwikkelaar die werkt volgens de scrummethode

Reden waarom. Ondernemers die een nieuwe website willen weten meestal goed wat ze willen, maar gedurende het bouwen van een website verandert hun inzicht. Dat brengt dan altijd wijzigingen met zich mee. Door scrum toe te passen is elke opdrachtgever/ondernemer in staat om gedurende de ontwikkeling van de website zijn ideeën bij te stellen.

De kans is zeer groot dat jezelf gedurende het proces tot nieuwe inzichten komt en de dingen net iets anders wilt dan toen je met het hele project van start ging. Vaak weet je pas echt wat je wilt als je een prototype ziet en dan wil je dus alsnog je eisen aanpassen. Met scrum kan iedereen flexibel met laat wijzigende eisen en wensen omgaan. Scrum valt onder de Agile-softwareontwikkeling


Zoso-Tip. Met scrum kan de opdrachtgever zijn eisen en ideeën gedurende het project nog aanpassen zónder dat dit meteen veel geld én extra tijd gaat kosten.


Zo werkt scrum

Werken met sprints. Bij scrum worden er minder plannen geschreven en wordt er gewerkt in korte stappen, korte cycli, die we sprints noemen. Dus als klant krijg je niet pas na maanden een “bijna-gereed-product”, maar er worden op korte termijn werkende (deel)-producten opgeleverd die nog eenvoudig zijn aan te passen.

Continue feedback. Je krijgt als opdrachtgever niet slechts één kans om tijdens de oplevering te reageren, maar in plaats van zo’n eenmalige eindevaluatie, kun je continue feedback geven.

Zoso en scrum. Ook Zoso hanteert uiteraard de scrum-methode. Lees ons artikel "Zoso en Scrum" hoe wij deze toepassen.

Dus waarom scrum?

De scrummethode werkt met korte sprints die steeds zo snel mogelijk live worden gezet. Hierdoor behoudt de opdrachtgever controle op het hele project. Door de flexibiliteit kunnen er dingen aangepast worden, zonder dat dit meteen veel geld gaat kosten.


Zoso-Tip. Met de scrummethode voorkom je dat een nieuwe website veel te laat wordt opgeleverd en dat je budget onbewust veel wordt overgeschreden. Kies dus altijd een websiteontwikkelaar die werkt met scrum.