Is je website wel online?
Wat je over hosting providers moet weten
Jouw website moet ergens op een computer, op een server staan. Tegenwoordig zijn dat servers die worden beheerd en onderhouden door gespecialiseerde bedrijven; de zogenoemde hosting providers. Zij zorgen ervoor dat de computers in het serverpark blijven werken, dat de software up to date blijft, dat er back-ups gemaakt worden, enz. Je regelt dat of zelf, of je websitebeheerder regelt dat.
Wat je over beschikbaarheid moet weten
Dat jouw website 100% online is (beschikbaar) is niet haalbaar. Er zal altijd wel een keer onderhoud aan de servers moeten worden gepleegd of er gaat ergens iets stuk. Dat hoeft echter helemaal geen probleem te zijn. Het onderhoud wordt vaak in de nacht gepland en als er ergens problemen zijn, worden die meestal heel snel opgelost.
Grote bedrijven willen echter vaak een gegarandeerde tijd dat hun website ‘in de lucht’ is. Een dergelijke uptime-garantie kan worden afgesproken in zogenaamde SLA’s (Service Level Agremeents). Maar je voelt het wel aankomen: hoe beter de garantie, hoe hoger de hostingprijs. En je snapt wel dat voor tarieven van bijv. € 10 per maand er geen garanties kunnen worden gegeven.
Zoso Tip: Hosting providers zijn er commercieel bij gediend dat de klanten tevreden zijn. Je hoeft je niet echt zorgen te maken dat je website voor langere tijd, overdag niet bereikbaar is.
Hoe is dat voor jouw website geregeld?
Het kan geen kwaad om eens bij jouw serviceprovider te checken hoe een en ander geregeld is. Zeker niet als je inkomsten sterk van je website afhankelijk zijn.
Zoso. Bij Zoso gebruiken we professionele programma’s om te meten of onze servers het doen. Als we een melding krijgen dat er een server down is, dan ondernemen we onder werktijd onmiddellijk actie. Buiten werktijden ligt het aan de urgentie van het probleem of we meteen ons bed uitspringen, of wachten tot de volgende morgen.
Zoso Tip: Als een server down gaat is de kans heel groot dat hij zichzelf herstart. Over heel lange downtijden hoef je je niet heel veel zorgen te maken.
Speciale afspraken. Als er grootschalig onderhoud wordt ingepland, geven we dit ruim van tevoren aan en maken daarvoor speciale afspraken met de klant. Als de klant het wenst, komen we in overleg een SLA overeen. Groot onderhoud aan de servers waar de websites van de MKB Marketing Team-klanten staan, plannen we zoveel mogelijk in de nacht en als het echt nodig is in de weekenden.
Hoe hou je zelf de vinger aan de pols?
Vind je het belangrijk om te weten of jouw website down gaat en, zo ja, wanneer dat de website weer up gaat, dan kun je dat laten monitoren door speciale diensten. Een hele verzameling van dit soort dienstverleners vind je op de website van Woorank (Engelstalig).
Wil je dit op de meest actuele en betrouwbare manier doen, dan zul je ervoor moeten betalen. Maar… sommige diensten zijn ook voor een deel gratis. UptimeRobot is daar een voorbeeld van.
UptimeRobot
De uptime monitoring service ‘UptimeRobot’ kent ook een gratis versie. Elke 5 minuten wordt gemeten of je website on-/offline is. Je krijgt een e-mailbericht als de site offline gaat en als de site weer online gaat. Het dashboard toont o.a. de huidige status van je website, de ‘response times’, de ‘overall uptime’ en de ‘latest downtime’. Je kunt tot 3 maanden terugkijken.
Binnen Zoso gebruiken wij deze service ook voor al onze servers. Zo zijn wij altijd snel op de hoogte als er iets mis gaat met een server.
Zoso Tip: Check via ‘My Settings’ of de juiste tijdzone ingesteld is, anders klopt de info niet helemaal.
Gaat je dit niet ver genoeg, dan kun je ook een betaalde versie nemen. Voor $ 7 per maand, wordt er o.a. elke minuut gemeten en krijg je ook meldingen via SMS.
Zoso Tip: Veel zorgen dat je website niet offline is, hoef je je tegenwoordig niet meer te maken. Voor onze klanten houden wij alles in de gaten en nemen zo snel als nodig is actie. Met UptimeRobot kun je ook gratis je website laten monitoren.