6 juli 2012 - Comic Sans dag
Maar waarom hebben we met zijn allen toch zo'n hekel aan dit lettertype dat door zowel kinderdagverblijven als zakelijke presentaties (voor die luchtige 'touch') gebruikt wordt? Waarom is het font zo 'geliefd om te haten'?
Al enkele jaren is het lettertype Comic sans doelwit van haat door zowel professionele designers als amateurs: Comic sans in je boekverslag? Dat is echt een no-go. Er is zelfs een beweging die Comic sans verboden wil maken.
Comic sans is een font welke op grote schaal verkeerd wordt gebruikt.
Op Windows 95 verscheen het font voor het eerst, en zorgde Windows er voor dat de gebruiker (voornamelijk de amateurs) dit font zelf konden toepassen.
Het was in die tijd voornamelijk de mogelijkheid en de nieuwigheid van het kiezen van een afwijkend lettertype: verstand van fonts hadden de gemiddelde gebruikers van Windows 95 niet, en een massa aan zelfgemaakte kerstkaarten, "ik ben mijn puppy kwijt-" advertenties, uitnodigingen en cd hoesjes rolden uit alle printers. Met Comic Sans als visueel middelpunt, uiteraard.
Dit was ook de tijd dat grafisch vormgevers en drukkerijen langzaamaan overstapten op een digitale ontwikkeling van grafische producten. Dat betekende dus dat ook dat zij toegang hadden tot de grote bibliotheek van lettertypen die beschikbaar waren - ook die van Windows 95!
Wanneer op dat moment een professional koos voor het lettertype Comic sans, dan werd dat al snel als not done bestempeld: je wilt toch geen professionele Direct Mail ontvangen in hetzelfde lettertype als die kerstkaart van je vrijgezelle oom geprint op a4papier, met "Kerstmis is te gek!" in Comic sans?
Hetzelfde geldt trouwens voor de opkomst van het internet. Sinds het eerste decennia van het bestaan van het www gebruikte men te pas en te onpas het Comic sans lettertype. Het dook op in elke (zakelijke!) email, op elke nieuwsbrief en op elke website, groot of klein.
Naast een massaal verkeerd gebruik is het lettertype ook technisch gezien niet bepaald sterk. De spatiëring van het lettertype in de 'default' staat is slecht en oneven. Dit betekent dat sommige letters ten opzichte van elkaar vreemd gepositioneerd zijn. De dikte van het font is daarnaast niet consistent.
Ook al doet de naam het zich vermoeden: Comic sans is niet geschikt voor het maken van comics, oftewel: strips. Er zit te weinig variatie in de (hoofd)letters van het letterpakket wat Comic sans te bieden heeft. (In den beginne was Comic sans echter wel ontwikkeld voor de "Help-spraakwolkjes" van Microsoft Word.)
Gelukkig krijgen we er allemaal wat meer kijk op: Comic sans kan echt niet meer.
Maar ik vind het zo'n mooi lettertype! Mag ik het echt niet meer gebruiken?
Nee. Tenzij je 12 bent en je aller-aller-aller eerste uitnodiging voor je kinderfeestje zelf op de computer hebt gemaakt. En dan geef je hem daarna aan je moeder zodat die dat lettertype snel kan vervangen. Alsnog.
We kunnen 1 uitzondering voor je maken, op 6 juli 2012 mag je het lettertype zo vaak je wilt toepassen, het is niet voor niets Comic Sans dag!
Ga jij je website verbouwen voor Comic sans dag? Kun jij je nog herinneren wanneer jij het gebruikt hebt? Laat het ons weten!