Zoso CMS
Case: ZosoCMS
Voor ons, Zoso, is het vanzelfsprekend dat iedere website die we bouwen beheerd kan worden door de klant zelf. Wie wil er nou immers afhankelijk zijn van een derde partij wanneer je iets wilt toevoegen of aanpassen op je website? Om zelf de website te kunnen beheren had Zoso een eerste versie van een CMS (Content Management Systeem) ontwikkeld. Dit CMS was continu in ontwikkeling om te zorgen dat het van alle gemakken voor de klant voorzien was, maar moest er ook niet eens gekeken worden naar de gemakken voor de developer? In 2012 zijn we deze uitdaging aangegaan in de vorm van het ZosoCMS.
Hoe is het ontstaan?
Onnodig tijd spenderen aan zaken die sneller zouden kunnen wil je niet. Een nieuw efficiënt en gebruiksvriendelijk CMS was daardoor zeer gewenst. De uitdaging lag hem in het ontwikkelen van een CMS waarmee ook niet-technische medewerkers een website konden realiseren.
Femke van Gemert, destijds afstudeerder bij Zoso, had een uitgebreide basis opgezet. Een iteratief proces van ontwikkelen, testen en weer verder ontwikkelen resulteerde in een eenvoudig te bedienen grafische interface. Deze eenvoud vertaalt zich echter niet naar de achterkant, daar kan één handeling van de gebruiker meerdere resultaten tot gevolg hebben. Deze resultaten moesten voorheen handmatig uitgedacht en verwerkt worden door de developer. Met het werk van Zoso zijn developers nu niet alleen minder tijd kwijt, maar kan het proces nu ook eenvoudig uitgevoerd worden door iemand zonder technische kennis!
Het ZosoCMS in een notendop
Het ZosoCMS bestaat uit twee delen:
- Een CMS voor de klant of contentbeheerder.
- Een CMS voor de developer
Een CMS voor de developer
Het CMS voor de developer is een CMS Management System & Database Management System in één. Je kan er zowel je CMS als je database mee opbouwen. De structuur die je opbouwt is naderhand op ieder moment weer geheel naar wens aan te passen of uit te breiden indien nodig.
Wanneer je in het beheer gedeelte van het ZosoCMS je module aanmaakt gebeuren er achter de schermen diverse acties. De database tabel wordt aangemaakt, hierbij worden diverse standaard velden automatisch aangemaakt zoals bijvoorbeeld een id, datum en status.
Daarnaast kan de developer er zelf voor kiezen om nog tekstregels, prijsvelden, tekstvakken met of zonder tekstverwerker, bestandenuploaders, afbeeldinguploaders, kleurenkiezers, enkelvoudige en meervoudige koppelingen en nog tientallen andere functies ten alle tijden toe te voegen, te wijzigen en/of te verwijderen. Al deze functies zijn vervolgens door de developer in tabbladen in te delen zodat hij voor de klant of contentbeheerder een overzichtelijk CMS in elkaar kan zetten.
Een CMS voor de klant of contentbeheerder.
Nadat de developer klaar is met het opzetten van de basis van het CMS kan de klant of contentbeheerder zelf rijen gaan toevoegen in de aangemaakte modules. De ingevulde waardes komen automatisch terecht in de juiste tabel in de database. Via deze database kan vervolgens de ingevulde informatie weer uitgelezen worden op de website van de klant.
"Een innovatie subsidie waard!"
"Omdat de functionaliteit van het ZosoCMS compleet nieuw en innovatief is, kwamen wij in aanmerking voor de WBSO subsidie voor innovatie. Deze subsidie hebben we in 2012 toegewezen gekregen. De subsidie voor innovatie wordt toegewezen aan projecten waarbij de techniek nog nooit ergens anders gezien, ontwikkeld of gebruikt is. Een mooi steuntje in de rug tijdens de ontwikkeling van deze nieuwe functionaliteit! "
Femke van Gemert
hoofd-webdeveloper Zoso
Ontwikkelingen en uitbreidingen van het ZosoCMS
Adaptive & Responsive
Het ZosoCMS is continu in ontwikkeling. Zo is Coco Wessels bezig geweest met de ontwikkeling van de Responsive versie van het CMS. De ontwikkelaar kan kiezen op basis van module en database velden welke relevant zijn voor zijn klant om weer te geven op de mobiele versie. De gehele interface is speciaal aangepast voor het gebruiksgemak op de telefoon.
Extra eenvoudig je website aanpassen!
Hoe klanten het werken met het ZosoCMS ervaren is iets waar we veel waarde aan hechten. Toen we hoorde dat sommige klanten moeite hadden met het leggen van de connectie tussen hetgeen wat ze in het CMS aanpaste ten opzichte van de website, besloten we hier naar te kijken. Afstudeerder Mathieu Maas dook hierop en kwam al vrij snel met een oplossing; Een preview functionaliteit. Wanneer je in het CMS aanpassingen gaat doen maakt hij een kopie van je website pagina waarin je de teksten kan gaan aanpassen. Ook bestaande klanten kunnen per direct gebruik maken van deze functionaliteit zonder dat er enige aanpassing nodig is op hun website.
Altijd de laatste versie van het ZosoCMS!
Momenteel zijn we bezig met het opzetten van het ZosoCMS op een server. Dit zal tot gevolg hebben dat iedere klant op één plek kan inloggen om zijn of haar website aan te passen. Wanneer je meerdere websites hebt zal het niet meer nodig al deze wachtwoorden te onthouden, je kan gewoon inloggen met één account, waarna je vervolgens de website kan kiezen die je graag wilt aanpassen. Deze versie van het ZosoCMS zal altijd voorzien zijn van de laatste versie. Daarnaast zullen we deze versie ook geschikt gaan maken voor de verkoop van het ZosoCMS, zodat iedere ontwikkelaar gebruik van het ZosoCMS kan maken!
A wise man once said:
"Nee heb je, ja kun je krijgen.
Neem contact op."