Video is hot, maak je eigen YouTube kanaal
Een eigen YouTube kanaal voor wat eigenlijk?
Een videofilm(pje) is tegenwoordig snel gemaakt. Met een digitale camera of met je smartphone. Je kunt ook een professional hiervoor inhuren, maar als die investering te groot voor je is, dan kun je ook zelf aan de slag. De technische kwaliteit is prima, de inhoud ligt aan jezelf. Een paar tips voor de doe-het-zelver:
- Maakt van tevoren een plan: wat wil je laten zien?
- Maak een kort script als er iemand iets moet zeggen.
- Mensen willen niet alleen dingen zien, maar ook mensen. Het liefst lachende of vrolijk kijkende mensen die je product gebruiken of die aan het werk zijn.
- Je kunt achteraf tekst toevoegen.
- Maak het niet te lang; knip het eventueel in meerdere stukken. Bijvoorbeeld Bedrijfsfilm 1 – De productie en Bedrijfsfilm 2 – Onze serviceafdeling aan het werk.
Een aantal ideeën op een rijtje:
- een bedrijfsfilm;
- mensen die jouw product gebruiken en/of demonstraties;
- een overzicht van de diensten die je aanbiedt of van het assortiment;
- mensen aan het werk. Zoals monteurs die onderhoud plegen, collega’s die orders aannemen of orders picken, de productieafdeling, klantenservicemedewerkers aan de telefoon, enz.;
- interessante wetenswaardigheden, advertenties;
- klanten aan het woord;
- acties en promoties;
- het webshopbestelproces;
- producttrainingen;
- enz.
Je eigen YouTube kanaal, hoe pak je dat aan?
Voor het starten van je eigen YouTube kanaal hebben we een stappenplan gemaakt. Pak het als volgt aan.
Stap 1: Een kanaal maken
Login bij Google of maak eerst een (nieuw) Google-account aan. Ga naar YouTube en klik rechtsboven op je profielfoto. Daar kun je Een kanaal maken.
Stap 2: Het kanaal instellen
Stel Een aangepaste naam in. Bijvoorbeeld je bedrijfsnaam of de naam van je website/webshop. Als profielfoto kun je het logo van je bedrijf uploaden. Het is belangrijk om dan in de zogenaamde kanaalbeschrijving zo goed en zo gedetailleerd mogelijk te omschrijven wat de kijker precies bij jou kan vinden. Denk hierbij voornamelijk aan de producten, diensten die je aanbiedt/verkoopt en/of aan de tips die je in je blog vermeldt. Hoe beter je dit voor elkaar hebt, hoe beter je met zoekopdrachten in YouTube gevonden wordt. Vergeet niet door te verwijzen naar je webshop of website en eventueel naar je andere social media.
Zoso-tip: Omschrijf zo volledig en gedetailleerd mogelijk in de kanaalbeschrijving welke producten of diensten je aanbiedt en/of welke tips er op je website te vinden zijn. Zo komen potentiële klanten (kijkers) eerder op je YouTube kanaal als ze op YouTube iets aan het zoeken zijn.
Stap 3: De puntjes op de i
Neem een kijkje in YouTube Studio door op Kanaal aanpassen te klikken. Enkele belangrijke aanpassingen die je hier kunt doen zijn:
- voeg een bannerafbeelding toe (Branding);
- voeg een e-mailadres toe (Basisinformatie);
- statistieken bekijken (Analytics);
- ondertiteling toevoegen (Ondertiteling);
- thumbnail toevoegen; dat is een foto die getoond wordt in de YouTube-zoekresultaten (Details).
Stap 4: Video’s toevoegen
Nu kun je je video’s uploaden. Vergeet daarbij niet om alle details goed in te vullen. Zoals een omschrijving e.d. Meer informatie over het plaatsen van een video vind je in onze eerdere blog.
Zoso-tip: Heb je video’s die je met een publiek wilt delen? Maak dan je eigen YouTube kanaal aan en upload je filmpjes. Deze zijn dan ook weer via je social media te delen en op je website te zetten.