Een nieuwe telg in de Popronde familie
Een iOS app?
Popronde heeft een hele uitgebreide website, met bijvoorbeeld veel verschillende logins en een uitgebreid CMS systeem. Een paar jaar terug hebben we ook een webapp gelanceerd, deze is meer toegespitst op de Popronde festival-avonden. Nu bleek dat toch veel mensen alsnog in de app store zoeken naar een Popronde app. Om Popronde een aanwezigheid te geven in de app store hebben we besloten om een simpele app te gaan ontwikkelen.
Het ontwikkelen van apps is een ander vakgebied dan waar wij ons normaal in begeven. Omdat we wel geïnteresseerd zijn in het app ontwikkeling proces hebben we samen met Popronde besloten om deze app zelf te gaan ontwikkelen. Dit gaf ons een mooie gelegenheid om met een relatief eenvoudige app dit nieuwe gebied te ontdekken. Ook speelt het mee dat wij zelf de website, webapp en database van Popronde in beheer hebben. Het is voor ons dus makkelijk om koppelingen tussen verschillende onderdelen te maken.
Zodoende gingen wij aan de slag met onze eerste iOS app!
De ontwikkeling
Het programmeren van een iOS app is anders dan wij gewend zijn:
- Het wordt in een andere programmeer taal geschreven (Swift)
- De opmaak van de app hoeft niet geprogrammeerd te worden, maar gaat via een soort visuele interface
- Je ontwikkelt alles in een programma van Apple (Xcode)
- etc.
Voordat we aan de Popronde app zijn begonnen hebben we onszelf eerst wat bekender gemaakt met al deze nieuwe technieken, interfaces en programma's. Zodra we daar de basis van onder de knie hadden zijn we begonnen aan het uitdenken van de eerste versie van de app.
De app zou vooral gebruikt gaan worden op een Popronde festival-avond. Het was dus belangrijk dat gebruikers snel een overzicht van alle steden konden zien, en door konden klikken naar een stad om meer informatie en het programma in te zien.
Op het eerste scherm van de app zie je daarom alle Popronde steden van het huidige jaar. Deze worden automatisch opgehaald vanuit de database. Hierdoor past de app zich volgend jaar ook automatisch aan op de nieuwe steden en data. Zodra je op een stad klikt wordt de informatie van de desbetreffende stad ingeladen, deze informatie wordt via de website binnengehaald.
Al vrij snel hadden we hiermee een eerste versie van de app staan, alleen moest deze natuurlijk nog naar de app store gebracht worden!
Op naar de app store!
Gelukkig hadden we al een globaal idee van hoe je een app in kunt dienen bij Apple, alleen was het wel even zoeken hoe en waar het nu precies moest. Het begint bij het toegelaten worden tot het developer programma van Apple. Iedereen kan zichzelf hiervoor aanmelden, er wordt echter wel een jaarlijkse fee gevraagd. Als je eenmaal een developer account hebt kun je apps in sturen, maar bijvoorbeeld ook iOS alfa en beta versies testen op je apparaten.
Als je eenmaal het juiste account hebt ‘submit’ je een app naar Apple door deze via hun website (App Store Connect) in te sturen. Bij het insturen van een app komt stiekem nog veel kijken. Het insturen bestaat grofweg uit twee delen; de app zelf en de informatie over de app.
De app zelf kun je via het ontwikkel programma Xcode doorsturen. Het programma maakt dan een ‘build’ van je app. Een build is het makkelijkste te vergelijken met een soort zip-bestand waarin de gehele app zit. Daarnaast vul je allerlei informatie over de app in. Van de naam en omschrijving tot icoontjes en preview screenshots. Maar ook bijvoorbeeld informatie over beschikbaarheid, prijs en in-app aankopen.
Als je eenmaal alles klaar gemaakt hebt dien je de app ter review in bij Apple. Vervolgens is het afwachten tot je iets van Apple hoort, dit duurt meestal rond de 24 uur. Bij ons werd de app in eerste instantie afgekeurd omdat we op de preview screenshot voor de iPhone X een iPhone 8 hadden staan. Dit hadden we natuurlijk zo aangepast en vrij snel daarna werd de app goedgekeurd en doorgezet naar de app store. En daarmee was onze eerste iOS app een feit!
En nu?
We willen de app graag gaan uitbreiden zodat er nog meer mogelijk wordt. Hiervoor hebben we al allerlei plannen en ideeën liggen. Ook een app voor Android gebruikers staat op de planning.
Het belangrijkste voor dit jaar was om een app in de app store te krijgen, en dat is gelukt! Je kunt de app bekijken en downloaden op de volgende link: Popronde app